boek: de Tempeliers ( Jan Hosten )

Heeft u een boek gelezen over de ridderorden en kruistochten? Deel het met ons.
Templaris
Site Admin
Berichten: 83
Lid geworden op: 26-07-2008 18:01

boek: de Tempeliers ( Jan Hosten )

Bericht door Templaris » 31-08-2008 21:29

Afbeelding

Zo eenvoudig de titel van dit boek, zo volledig de inhoud. De auteur, de Vlaming Jan Hosten, laat weinig aan het toeval over. Dat blijkt wel uit de inhoudsopgave van het 354 bladzijden tellende boek, dat nog wel de subtitel: 'de tempelorde tijdens de kruistochten en in de Lage Landen' met zich meedraagt. Behalve een uitgebreid 'woord vooraf', voorwoord, dankwoord en uitgebreide illustratieverantwoording, volgen er na een heldere inleiding tien keurig afgebakende hoofdstukken. Deze gaan onder meer in op het ontstaan van de tempelorde (aan het einde van de elfde eeuw), de hierarchie erin en de prachtige symboliek van 'de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomon', zoals de orde van de tempeliers voluit eigenlijk heette.

Het doel van de orde van de tempeliers was aanvankelijk om de pelgrims, die de gevaarlijke reis naar Jeruzalem ondernamen, te beschermen. De macht van de tempeliers nam in de loop der tijd echter enorm toe. Zo vergaarden de "Arme" Ridders van Christus enorme rijkdommen en bezittingen, en fungeerden zij zelfs als bank voor de Franse koning. Hierdoor trof de tempeliers ongeveer hetzelfde lot als de Joden zouden ondergaan: vervolging!
Zo werd de orde in het jaar 1312 officieel ontbonden, en stierf de laatste grootmeester van de tempeliers, Jacques de Molay, twee jaar later als ketter op de brandstapel.

De auteur Jan Hosten deed voor dit boek meer dan twaalf jaar research, en dat is er van af te lezen. Zo bestaan de bijna honderd laatste pagina's van De tempeliers onder meer uit een chronologisch overzicht, een bibliografie, een gigantisch notenapparaat, bijlagen, tabellen en kaarten. De verklarende woordenlijst, ook achterin het boek, had voor de overzichtelijkheid wellicht beter in de vorm van voetnoten op de betreffende bladzijden zelf geplaatst kunnen worden, maar Hosten heeft er overduidelijk voor gekozen om alles zo veel mogelijk te ordenen. Daarnaast staan er in het boek tal van illustraties en foto's, niet zelden uit het archief van Jan Hosten zelf, die overigens zelf is geboren in het Vlaamse Ieper. En deze stad is niet geheel ontoevallig ook de basis van de tempelorde in Vlaanderen.

Met dit boek heeft Jan Hosten dan ook puik werk afgeleverd. Zijn interesse in deze tempelorde wil hij delen met de lezer, van wie ook meer dan gemiddelde interesse in het onderwerp wordt verwacht. Lichte kost is het namelijk niet. Maar voor hen die alles van de tempeliers willen weten is dit hét boek om rap aan te schaffen.
Amen.



Dit boek mocht zeker niet ontbreken om over te praten :wink:
non nobis Domine non nobis sed nomini tuo da gloriam

Templaris
Site Admin
Berichten: 83
Lid geworden op: 26-07-2008 18:01

Bericht door Templaris » 31-08-2008 21:32

JH,

De grootste vraag die ik me stel bij je boek is eigenlijk vrij simpel. Hoe kom jij aan 1119 als oprichtingsdatum van de tempeliers terwijl anderen 1118 blijven verkondigen?
non nobis Domine non nobis sed nomini tuo da gloriam

JH
Site Admin
Berichten: 69
Lid geworden op: 14-07-2008 18:16

Bericht door JH » 31-08-2008 21:45

Ik hou het bij 1120, zoals het gros van de historici. Staat er in mijn boek ergens 1119? Ik hoop van niet. Er loopt een historicus rond in Vlaanderen die zegt dat ik de oprichtingsdatum in 1114 situeer :roll: . Waarschijnlijk heeft hij het boek maar half (diagonaal) gelezen.
Afin, ik volg de angelsaksische academici die 1120 naar voren schuiven. Stilaan doet iedereen dat. Wil je alle details waarom 1120 en niet 1118 of 1119?

(Laat je me weten of er ergens 1119 in staat? Dan kan dit rechtgezet worden bij de volgende druk. In mijn 'chronologisch overzicht' staat alleszins 1120.)

Bedankt Templaris!

Templaris
Site Admin
Berichten: 83
Lid geworden op: 26-07-2008 18:01

Bericht door Templaris » 31-08-2008 22:08

JH schreef:Ik hou het bij 1120, zoals het gros van de historici. Staat er in mijn boek ergens 1119? Ik hoop van niet.
Geen paniek, ik heb het eens nagekeken en de fout zit bij mij. In je boek pag 19 vertel je dat de overval op paasdag 1119 op een grote groep pelgrims waarschijnlijk de aanzet was voor de oprichting van de tempelorde. Op het Concilie van Nablous in 1120 werden ze officieel erkend door de kerkelijke overheid.

Daaruit leide ik af dat de orde tot stand kwam tussen april 1119 en het concilie in 1120 omdat het daar al erkend wordt :wink:
Dus geen reden tot paniek! :lol:
non nobis Domine non nobis sed nomini tuo da gloriam

JH
Site Admin
Berichten: 69
Lid geworden op: 14-07-2008 18:16

Bericht door JH » 01-09-2008 17:52

Oef :D

Loki
Berichten: 11
Lid geworden op: 03-09-2008 09:40

Bericht door Loki » 04-09-2008 21:17

Jan,


Ik moet je echt feliciteren met dit geweldige werk!!

Ik ben al heel mijn leven geïnteresseerd in geschiedenis, voornamelijk middeleeuwse (nog meer in het bijzonder de kruistochten) maar tevens de tijden die voorafgaan.
Heb reeds menig boek verslonden die over de Tempeliers gaan, maar nog nooit las ik een boek dat zo compleet, gedocumenteerd en met de beide voeten op de grond is als dat van jou.

Ik heb jou boek al aan enkele personen aangeraden die tevens met het onderwerp bezig zijn, maar er steeds weer een boel occulte zever moeten bijhalen dat je er gewoon wanhopig van wordt.
Met jou boek hebben ze er één die op ECHTE feiten gebaseerd is.
De mensen vergeten steeds dat de tempelridders ook gewoon kinderen van hun tijd waren, eigenlijk gewoon als ons, maar dan een beetje 'minder modern'. :wink: Ik bedoel maar dat zij 'maar' gewone mensen waren, geen tovenaars die op mysterieuze wijze met elkaar communiceerden...of wat dan ook. :shock:

Ik vind het echt 'HET VLAAMSE WERK' betreffende dit onderwerp. :!:
En wat ik dan nog het ergste vindt? Dat er ergens in ons Vlaanderen (lees Brugge) een persoontje rondloopt die jou boek openlijk en naar mijn mening op een laffe manier bekritiseerd. Idereen mag een mening hebben, maar die verkondig je niet op die manier.

Hehe...heb men zegje gedaan.

Grtz & respect,
Loki
[/u]

JH
Site Admin
Berichten: 69
Lid geworden op: 14-07-2008 18:16

Bericht door JH » 05-09-2008 17:17

Bedankt Loki

Ik heb heel veel reacties gekregen zoals de jouwe en dat doet toch plezier, bedankt. En ik heb inderdaad kritiek gekregen van éen geïsoleerd persoon, die zich niet te beroerd voelde om zich daarvoor van leugens te bedienen. In zijn besluit meent hij zelfs dat ik oproep om opnieuw op kruistocht te trekken. Te gek voor woorden. Iedereen in het wereldje weet dat die man de jongste decennia geen bijkomend onderzoek heeft verricht en dat hij gewoon op de DaVinici-trein gesprongen is. Met alle gevolgen vandien. Eén voorbeeldje, hij heeft de passage over de vondst van een tempelridder uit mijn boek overgenomen zonder te citeren. Er waren maar drie personen op de hoogte van deze details (leeftijd, lengte) en hij was daar niet bij. Grappig is wel dat hij de vondst van de tempeliers situeert in de kerk van Slijpe, terwijl het skelet in Leffinge werd gevonden. :lol: Ik kan zo tal van voorbeelden/fouten geven, maar ik ga het niet doen. Ik wil me concetreren op verder onderzoek. Hij vond het ook zeer bedenkelijk dat ik het opnam voor Gerard de Ridefort, wat alweer bewijst dat hij twintig jaar achterop hinkt. Ik werk momenteel aan een publicatie over de enige meester uit de Lage Landen, waarbij ik nieuwe primaire bronnen (!) zal voorleggen. Daar zou ik de puntjes op de 'i' willen zetten.

Templaris
Site Admin
Berichten: 83
Lid geworden op: 26-07-2008 18:01

Bericht door Templaris » 05-09-2008 17:31

JH schreef:Ik werk momenteel aan een publicatie over de enige meester uit de Lage Landen, waarbij ik nieuwe primaire bronnen (!) zal voorleggen. Daar zou ik de puntjes op de 'i' willen zetten.
Weeral iets om naar uit te kijken!!! Enig idee wanneer we dat werk mogen verwachten Jan?
non nobis Domine non nobis sed nomini tuo da gloriam

JH
Site Admin
Berichten: 69
Lid geworden op: 14-07-2008 18:16

Bericht door JH » 05-09-2008 17:50

Nee, eigenlijk niet. Ik heb twee bronnen in het Latijn die ik laat vertalen door een specialist. Het zijn moeilijke stukken, want zelfs Dr. Nicholson zag het niet zitten om eraan te beginnen. Veel hangt af van wat erin staat. Ik wil niet enkel de passages laten vertalen waarin de Ridefort voorkomt, maar ook alles ervoor en erna. Om het complete plaatje te begrijpen (van Boudewijn IV tot het beleg van Akko). Beide bronnen werden nog nooit gebruikt, ik heb dit bij alle specialisten (wereldwijd!) over de periode Hattin en 3e Kruistocht gecontroleerd. Ik ben echt benieuwd naar de inhoud. Voor ik ga publiceren moet het af zijn, echt af.

Templaris
Site Admin
Berichten: 83
Lid geworden op: 26-07-2008 18:01

Bericht door Templaris » 05-09-2008 20:01

super interessant! Hou ons zeker op de hoogte van de vorderingen! Ik denk dat de enige Vlaamse grootmeester ons allemaal enorm interesseert!
non nobis Domine non nobis sed nomini tuo da gloriam

Plaats reactie